4 Mayıs 2012 Cuma

Amerikalılar dondurmayı bizden on kat fazla tüketiyor

Dünyada dondurmanın en çok tüketildiği ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin geliyor. Amerika’da yılda kişi başına 25 litre dondurma tüketilirken, Almanya’da 8 litre, Yunanistan’da 4.5 litre ve ülkemizde 2.5 litredir. Ülkemizde dondurma daha çok 6-25 yaş grubu tarafından tüketilirken, en fazla dondurma tüketilen bölgeler Marmara ve Ege’dir.

Bu kadar istatistikten sonra gelelim dondurma tutkuma...
Dondurmayı hep yaz aylarında yenilen bir besin olarak biliriz. O nedenle kışın evimize pek de sokmayız. Bu konuda kendimi ayrı tutuyorum. Yaz-kış dondurma yiyenlerdenim. Öyle böyle de değil. Dondurmanın her türüne bayılıyorum. Buzlusu falan da olsa... Kadayıfla da yerim, sıcak salep ve irmik tatlısının üstünde de... İflah olmaz bir dondurma tutkunuyum. Kahve Dünyası’nın Madagaskar, Ekvador ve Kolombiya’dan getirilen kakao çekirdekleriyle hazırlanmış üç ayrı çikolatalı dondurmasını da tattım tabii. Nefisti. Ama Gaziantep Nizip’ten getirtilen antepfıstıkları ile hazırlanmış dondurmasının üstüne tanımam.

Ailece Antepli olduğumuzdan fıstıklı dondurma bize yabancı değil.
Fıstıklı dondurma deyince bir saniye dururum. Gördüğüm her yerden fıstıklı dondurma yedim. Hepsi birbirinden lezzetliydi. İçinde fıstık var ya o yeter bana... Kahve Dünyası’na gittiğimde bana önce damla sakızlı dondurma ikram ettiler, ‘hayır’ demedim tabi. Sonrasında çikolatalı, frambuazlı, çilekli ve portakallı denedim. Tam benim için bile yeterli diye ikramı geri çevireceğim bir anda antepfıstıklıyı uzattılar. Denemezsem hatırı kalırdı. Kahve Dünyası Dondurma Ürün Sorumlusu Nazlı Tarımcı’dan aldığım bilgiyi de paylaşmadan edemeyeceğim. Bu ürünlerde aroma ve boya kullanılmıyormuş. Fıstıklı dondurmanın o yemyeşil rengini veren antepfıstığıymış.

Bu arada merak edenler için dondurmanın faydalarını ve tarihçesini de paylaşayım:

Dondurmanın Tarihçesi
Dondurma dünyanın hemen her yerinde en sevilen tatlılardan biridir. Ülkemizde daha çok yaz aylarında tüketilirken, dünyanın birçok yerinde dört mevsim tüketilen dondurmanın tarihçesine ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. İlk dondurmanın ya da dondurma benzeri karışımların kış aylarında dağların yamaçlarından toplanan karın süt, bal, meyve suyu, şerbet ve çeşitli baharatlarla karıştırılarak yapıldığı, mahzenlerde depolandığı ve yaz aylarında tüketildiği biliniyor.

Büyük İskender’in Asya seferi sırasında sık sık dondurulmuş bal, meyve suyu ve süt karışımı tükettiği, Marco Polo'nun buz-meyve suyu ya da buz-meyve püresi şeklindeki dondurmaya meraklı olduğu, Asya seferinden dönerken dondurma tarifini Venedik'e getirdiği ve Avrupa'yı dondurmayla tanıttığı iddia ediliyor. Dondurmanın Amerika'ya 1700'lü yılların ortasında, İngiliz kolonileri aracılığı ile ulaştığı biliniyor. 

Ülkemizde ise yüzyıllar öncesinden başlayıp, günümüzde de devam eden kar-şerbet, kar-pekmez karışımlarını ya da buzla soğu­tulmuş içecekleri tüketme alışkanlığı bulunuyor. 17. yüzyılda katırlarla İstanbul’a kar taşındığı ve konsantre üzüm suları ile karıştırılarak dondurma benzeri buzlu tatlılar yapıldığı biliniyor.  Bugün hala, Anado­lu'nun yüksek yerlerinde karın bulunduğu ilkbahar-yaz aylarında, kar-pekmez karışımı tüketiliyor.

İlk kez 1690’lı yıllarda Fransa’da ticari olarak üretilen ve halkın tüketimine sunulan dondurmanın külahları ise 1904 yılında St. Louis’de düzenlenen Dünya Fuarı’nda kullanıldı.   Ülkemizde ise ilk dondurma üretiminin, 1900’ün başlarında İstanbul ve  Kahramanmaraş’ta yapıldığı biliniyor.

Dondurmanın Faydaları

§      Dondurma her yaştan insanlar tarafından sevilerek yenen bir sütlü tatlıdır.
§      Sadece yaz aylarında değil, dört mevsim rahatlıkla tüketilebilir.
§      Sütlü tatlılar arasında en hafif olanıdır.
§      Kemik sağlığı için olmazsa olmaz kalsiyumun zengin kaynaklarından biridir.
§      Süt sevmeyenler için iyi bir süt seçeneğidir.
§      İştahsız ve zayıf çocuklar, gençler, sporcular, gebeler, menapoz sonrası kadınlar ve yaşlılar için önemli bir besin kaynağıdır. 
§      Diyabetikler için yasak değildir. İnsülin ya da ilaç ile dengelenerek güvenli bir şekilde tüketilebilir.
§      Bir kase dondurma yaklaşık 250 kalori, 6 g protein, 235 mg kalsiyum, 180 mg fosfor ve önemli B grubu vitaminleri içerir.
§      Çocukların tatlı rüyası olarak kabul edilen dondurma, sütlü tatlılar arasında en hafif olanıdır.
§      Ancak aşırı tüketen ve fiziksel aktivitesi az olan çocuklarda şişmanlamaya neden olabileceğinden çocukların dondurmayı her gün yerine haftada 1-2 kez yemeleri, aksi halde fiziksel aktivitelerini artırmaları önerilir. 

Kaynak: Kahve Dünyası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder