18 Nisan 2012 Çarşamba

Bir uzmana sordum

Bir önceki yazımda -Bir ergeni mutlu etmek kadar zor birşey yok- Önder'in ruh halinin İstanbul'un havası gibi değişken olduğundan ve bir uzmana danışmanın vaktinin geldiğinden bahsetmiştim. Danıştım da... Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzman Psikolog Damla Til'e sordum, bu ruh hallerini... Sağolsun Damla hanım çocuklukla yetişkinlik arasında gidip gelen ergen ruh halleri için içime su serpti.


Kaygı verici bir geçiş süreci olabiliyor
 Ergenlik çocukluğun sonundan yetişkinliğe doğru atılan ilk adımlardan oluşan zor bir yol ve sancılı bir süreç. Ergenlik dönemi yaşanan fiziksel değişimlere ek olarak duygusal açıdan da fırtınalı geçiyor genellikle... Dolayısıyla ergenler bu dönemde ebeveynleri için oldukça zorlayıcı tavır ve tutumlar içine girebiliyorlar. Bu açıdan bu geçiş süreci hem aileler hem de gençler için kaygı ve sıkıntı verici bir sürece dönüşebiliyor.

Çocukluk ve yetişkinlik arasında gidip gelmeler
Zaman içinde arkadaşlarla ilişkiler derinleştikçe aile ikinci plana itiliyor.  Ergenlikte gençler, kendi fikirlerini ısrarcı bir şekilde savunup, anne-babalarıyla sık sık çatışabilir. Bu dönemde çocukluk ve yetişkinlik arasında gidip gelerek kendilerini ispat etme, artık birer birey olduklarını gösterme çabasına girerler fakat öte yandan kabul görme ve değerli olduğunu hissetme ihtiyacı oldukça fazladır. Bu gel gitler arasında sıkça bocalar, bir sonraki adımı nereye atacağını bilemez, çabuk alevlenip çabuk sönen öfke patlamaları ve duygusal git-geller yaşayabilir. Aile bireylerine karşı zaman zaman duyarsız ve sert davranabilir, eskiye göre daha çabuk öfkelenebilirler. Bir yandan oldukça hassas ve kırılgan bir şekilde yaşanan değişikliklere ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da kendilerine bir varoluş alanı açmaya ve büyüdüklerini kanıtlamaya çalışmaktadırlar.

Yaş aralığı olarak bakmamak gerek
Ergenliği herhangi bir yaş aralığı olarak değil de özel ve zorlu bir süreç olarak görmek ailelerin bu dönemde olan bitenle ilgili kaygılarını da azaltacaktır. Ergenlik döneminde de bir yandan sevgi ve desteğinizi hissettirmek bir yandan da net sınırlar koymak ve tutarlı bir şekilde bunların uygulanmasını sağlamak önemlidir. Yaşanan duygusal dalgalanmalarda çocuğunuzun kendisini rahatça ifade etmesine fırsat vermenin de yararı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder